Při sčítání lidí zmizelo v Bohumíně 423 lidí! Kde jsou?

6. 01. 2012 10:15:00
Letos v březnu jsem při sčítání lidu z úcty k zákonům vyplnil formuláře a z loajality mlčel, dokud sčítání neskončilo, pak to ale v dubnu muselo ven. A teď musí znovu! Po osmi měsících totiž známe výsledky a jak jsem předpokládal, ze sčítání vyplývá, že nám v Bohumíně mizí lidé.

Musím se však omluvit. V dubnu jsem předpovídal, že ze sčítání zcela jistě vyplyne, že v Bohumíně žije zhruba o tisíc lidí méně, než uvádí naše přesná elektronická evidence obyvatel, protože i přes směšnou hrozbu pokuty formuláře nevyplní všichni.

Mýlil jsem se. Tisíc jich nechybí. Zmizelo jich nakonec méně, a to 423 lidí - 286 mužů a 137 žen. Zatímco podle naší evidence obyvatel žilo k 26. 3. 2011 v Bohumíně 22 467 lidí, tak z výsledků sčítání vyplývá, že v Bohumíně žilo 22 044. My však stále nevíme, koho z evidence vyškrtneme...

Po letošním sčítání lidu dokonce víme, že spolu se sousedním Rychvaldem u nás v Bohumíně žije jen 47 Romů. To asi proto, že jsme vloni vystěhovali 25 lidí neoprávněně užívajících jednopokojový byt, kteří se nepřihlásili ani k využívání služeb.

Když před deseti lety probíhalo sčítání lidu, tak jsme jej v Bohumíně využili k obrovské anketě mezi občany. Odpovědělo na ni neuvěřitelných 4 800 domácností a my jsme díky tomu roky realizovali to, co si občané přáli. To mělo smysl! Možná tehdy ještě mělo smysl i samotné sčítání, ačkoli jsme výsledky nikdy nepoužili. Snad jen k tomu, že jsme nemuseli zakládat výbory pro národnostní menšiny. Protože v Bohumíně se k romské národnosti přihlásilo jen 72 lidí, všem vládním pseudoagenturám jsme sdělili, že tento problém nemáme.

Ale doba pokročila. Města i stát dnes mají veškeré elektronické databáze a prakticky všechny informace, které nyní pracně a nákladně tahají z občanů. Zvláště v době, kdy se potýkáme s deficitem v rozpočtu a vláda ožebračuje občany, snižuje jim platy, jsou náklady na sčítání ve výši 2,5 miliardy přímo šílené a trestuhodné. Vždyť i lékaři bojovali o menší částku!

Co mne však naštvalo nejvíce? Není to zásah do soukromí a dotazy na počítač, velikost bytu a vlastnictví záchodu či sprchy. Vždyť nám poštovní schránky přetékají reklamou a zdá se, že už o nás kdejaká firma beztak všechno ví. Osobní údaje jsou na internetu a ochrana soukromí prachbídná. A důvěřovat státu, poště či statistickému úřadu by bylo asi pošetilé. Ale kdo nemá co skrývat, může nad tím mávnout rukou. To není hlavní problém slušných lidí. Nejvíce mne naštvaly reklamy na sčítání, zejména v televizi. Jejich výroba a vysílání muselo stát miliony, nehledě k tomu, že je klamavá reklama trestná a neměl by se jí v žádném případě dopouštět stát.

Myslel jsem, že vyskočím ze židle, když se z obrazovky ozývalo: „Díky sčítání budou starostové vědět, zda mají budovat cyklostezky, zda otevřít další mateřskou školu, či zda zavést někde autobus. Dokonce i hasiči budou vědět, jaký materiál jedou hasit, když vám bude hořet byt.“ Nesmysl! Nic z toho není pravda! Kdybychom nevěděli, kde je největší provoz, kde to v dopravní špičce vře, museli bychom se stydět, že neznáme své město. Informace z formulářů »kdo dojíždí do zaměstnání na kole« nám nejsou nic platné. Z nich totiž nevyplývá, kudy a kam jezdí.

Kdybychom čekali s otevřením školky dlouhých osm měsíců, než budou známy definitivní výsledky sčítání a tedy i počty dětí, opět by nám to nebylo k ničemu. A proč na to vůbec čekat? Díky našim přesným databázím sledujeme demografický vývoj včetně městských částí na mnoho let dopředu. Známe počty dětí i bez nepřesných a zastaralých čísel statistického úřadu.

Na hasičích nechám vysvětlení, jak v době požáru volají na statistický úřad, aby jim vyhledali, jaký je materiál hořícího objektu. Jinde se to přece nedozvědí. Vždyť statistici tvrdí, že vše hned anonymizují a použijí jen pro statistické potřeby. A když bude zase hořet například sklad plastů v Chropyni, jak hasičům asi pomůže »odtajněná« informace, že je v ČR 67 % budov z cihel?

Podtrženo, sečteno, škoda těch peněz za sčítání. Pravda, trochu si přivydělali státem špatně placení pošťáci, kteří si to zaslouží a prožili si při tom své... Obávám se však, že většina z 2,5 miliardy skončila jako vždy jinde. Čistě statisticky - viděno optikou stávající vlády - ji někdo ukradl.

Omlouvám se za to, že jsem to předvídal. Mimochodem, už se prý připravuje další sčítání...

Autor: Petr Vícha | pátek 6.1.2012 10:15 | karma článku: 27.77 | přečteno: 1695x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 264 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 452 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1270
Senátor a starosta 23tisícového Bohumína, vášnivý cyklista a šachista, neúnavný bojovník proti hazardu a videoterminálům. Narodil se v roce 1963 v Karviné. Prvním mužem Bohumína je nepřetržitě od roku 1994. Senátorem je od roku 2006. Od roku 2008 předsedá senátorskému klubu ČSSD. Web: www.petr-vicha.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...